Què és la fimosi?
Anomenen fimosi al procés en què la pell del prepuci està endurida i no es pot retreure normalment sobre el gland.
És una situació normal al nadó, ja que sols el 5% d'aquests poden retreure bé la pell del prepuci, i als 3 anys el 90% la poden retreure normalment. Així doncs, per sota d'aquesta edat només anomenarem fimosi no fisiològica, és a dir, fimosi no normal, en el cas que es produeix una obstrucció a la sortida de l'orina.
És precís que el prepuci pugui deixar al gland al descobert; més endavant a la vida serà necessari per a l'activitat sexual.
Al nen, el primordial és tenir un bon flux urinari de sortida i poder netejar l'àrea, donat que entre prepuci i gland (al solc balano-prepucial) s'hi acumula el que nomenem 'esmegma', una substància blanquinosa producte del procés de descamació del gland i del prepuci, susceptible de sobreinfecció.
Es pot complicar?
Quan es produeix la sobreinfecció que abans esmentàvem, l'anomenada 'balanitis', el penis està vermell i inflat i podeu veure la sortida d'un material blanc per la punta del penis. Una altra complicació és la parafimosi, que podem produir quan de forma molt forçada s'aconsegueix retreure el prepuci, però aquest no pot tornar enrera 'estrangulant' al gland, que passa a inflar-se considerablement.
El meu fill té el prepuci una mica estret. Cal que s'operi?
En principi, serà el vostre pediatre qui ho controli, i molt possiblement us aconsellarà fer uns exercicis, que amb molta freqüència resolen el problema; us aconsellem que els feu curosament i amb paciència, ja que fer-los bruscament sol comportar que es facin unes petites ferides al prepuci, normalment amb sagnat, i que acaben convertint-se en cicatrius (fimosis cicatricial) que tanquen definitivament el prepuci, fent-lo tributari de cirurgia.
La pell baixa fins a un cert punt sense problemes, però després està enganxada. És una fimosi?
No és una fimosi, són senzillament adherències balano prepucials. Les pot desenganxar el vostre pediatra al mateix consultori, o si aquest ho considera necessari, a la consulta de l'hospital.
He sentit a dir / he vist al diari / a Internet que hi ha una pomada que cura les fimosis. És efectiu el tractament?
Coneixem aquestes pomades i sabem que s'estan emprant; no hem pogut trobar una evidència clara de la seva eficàcia a la literatura mèdica, però estem fent un estudi per comprovar els seus efectes. En un futur pensem que us podrem explicar què hi ha de veritat en aquest tractament.
Quin és, doncs, el nen que s'ha d'intervenir?
En principi, aquells que s'han complicat, sigui per parafimosis, o per balanitis, els que presentin obstrucció urinària (s'infla el prepuci quan orina) i, en general, aquells nens de més de 3 anys en què no s'aconsegueix un bon resultat amb els exercicis.
El meu fill s'ha d'intervenir de fimosi. Caldrà ingressar? És dolorós? El postoperatori és difícil?
No caldrà més que unes hores a l'hospital: vindrà al matí i podrà sortir a la tarda. Durant l'ingrés no tindrà dolor; s'operarà amb anestèsia general o bé amb sedació i anestèsia local, i al postoperatori immediat s'hi administraran fàrmacs. A casa, possiblement us recomanem algun analgèsic, i és possible que tingui molèsties a les primeres miccions. En general, però, en 1 o 2 dies el nen no té ja més molèsties.