S’ha de tenir en compte que l’alimentació es un element fonamental en el tractament de la Insuficiència renal. Aconseguir que sigui l’adequada y que es posi en pràctica de forma correcte es, en definitiva, millorar la seva qualitat de vida.
El correcte seguiment de les recomanacions permetrà:
- Mantenir, mitjançant una alimentació equilibrada, l’estat nutricional adequat.
- Disminuir el risc de complicacions entre les sessions de diàlisi (hiperpotassèmia, augment excessiu de pes...).
- Evitar o disminuir l’aparició de trastorns ossis i metabòlics.
- Millorar els resultats de les sessions d’hemodiàlisi.
- Tolerar millor les sessions d’hemodiàlisi.
- Mantenir l’organisme en les millors condicions possibles de cara a un futur transplantament.
- Realitzar una dieta el mes agradable possible sense que hi hagin restriccions innecessàries.
Hidrats de carboni
-
Hidrats de carboni
Composen aquest grup la pasta (macarrons, espagueti, fideus...), l’arròs, el pa, les patates i cereals. Son la principal font d’energia de l’organisme pel que deuen ser la base de la nostra alimentació. No limitarem la quantitat, però si la ingesta des que son rics en fibra pel seu alt contingut de fòsfor i potassi.
Les persones amb diabetis, obesitat y/o hipertrigliceridèmia hauran de tenir consideracions especials amb aquest grup d’aliments.
La pasta i l’arròs quan es bullen absorbeixen aigua; convé deixar la pasta al dente per a que continguin el mínim aigua possible, i l’arròs sin que es passi.
Hidrats desaconsellats
Productes integrals
Soja i els seus derivats
Avena i musli
Cereals de l’esmorzar
Brioixeria industrial
Galetes salades
Snacks d’aperitiu Proteïnes
-
Proteïnes
Composen aquest grup la carn, el peix, els ous i les llegums. Les proteïnes son una part essencial de l’organisme que té, entre d’altres, la funció estructural de formació, manteniment i reparació dels teixits. Part d’elles, junt amb les vitamines, es perden amb el procés de diàlisi. Els aliments que son rics en proteïnes també solen ser-ho en fòsfor, pel que limitarem el consum d’algun d’ells.
Es recomana menjar aliments d’aquest grup 2 vegades al dia. Els ous 2 vegades per setmana. Les llegums ocasionalment (2 vegades al mes).
Quan es cuinin les llegums cuites, haurà de fer-se, després del remull, l’anomenat sistema de doble cocció, que consisteix en posar dues olles amb abundant aigua bullint i, a meitat de la cocció, canviar les llegums d’olla. Quan es finalitzi s’haurà de llençar l’aigua.
Proteïnes aconsellades
Aus ( pollastre, gall d’indi,....)
Peix blanc
Ou (preferiblement la clar)
Carns amb poc greix (llom de porc, conill, filet de vedella,...)
Pernil serrà / pollaste / gall d’indiProteïnes limitades
Mongetes
Cigrons
LlentiesProteïnes desaconsellades
Embotits
Patés
Visceres
Peix blau
Peixos fumats i salats
Marisc, crustacis, mol·lusc
Concentrats de carn o peix (Avecrem, Starlux,....)
Conserves Làctics
-
Làctics
Els productes lactis són una bona font de proteïnes, però tenen un alt contingut en calci i fòsfor per la qual cosa haurem de restringir el seu consum. El fòsfor és un mineral que intervé en la formació i manteniment dels ossos. El fòsfor i el calci s'han de trobar en equilibri en l'organisme, ja que l'abundància o la manca d'un afecta la capacitat d'absorció de l'altre.
L'excés de fòsfor produeix menor assimilació de calci. Quan es produeix aquest desequilibri i el fòsfor està elevat s'originen, a llarg termini, alteracions en la composició òssia amb el deteriorament progressiu dels ossos. Un símptoma de la hiperfosforèmia és la pruïja (picor).
Resulta complicat corregir aquest desequilibri. Cal tenir en compte que els aliments rics en fòsfor també ho són en calci. Per això, el metge sol indicar la presa de quelants del fòsfor, medicaments que eviten la seva absorció.
És recomanable beure ½ got de llet al dia, així com menjar 2 o 3 iogurts a la setmana.
Làctics desaconellats
Formatges curats i cremosos
Llet en pols
lactis desnatats
Batuts de xocolata
Gelats de xocolata Fruites i verdudes
-
El potassi és un mineral necessari per al correcte funcionament del sistema nerviós i muscular. A la Insuficiència Renal el potassi, procedent de la dieta, no s'elimina adequadament.
Si els nivells sanguinis de potassi són elevats (hiperpotassèmia) es produeixen alteracions, especialment a nivell cardíac. La hiperpotassèmia presenta alguns símptomes inicials com són tremolors, debilitat a les cames. Si no es controla, suposa un elevat risc de presentar alteracions cardíaques importants que poden portar a la parada cardiorespiratòria.
Fruites
Les fruites estan formades per hidrats de carboni simples, vitamines, sals minerals i fibra. Entre aquestes sals minerals es troba en quantitat elevada el potassi, per la qual cosa hem de reduir de manera significativa la seva ingesta.
Es recomana menjar 1 peça de fruita al dia.
Fruites aconsellades (pobres en potassi)
Pera, Poma, Compota de poma / pera, Síndria, Fruites en almívar (sense l'almívar), Llimona
Fruites limitades (moderades en potassi)
Albercoc, Caquis, Cireres, Pruna, Granada, Maduixa, Figues / Bacores, Mandarina, Mango, Préssec, Meló, Mora, Taronja, Nectarina, Nespres, Pinya, Pomelo, Raïm blanc
Fruites desaconsellades (altes en potassi)
Plàtan, Kiwi, Alvocat, Raïm negre, Sucs comercials, Coco, Dàtils, Fruits secs, Olives, Líquid de l'almívar
Verdures
Són riques en vitamines, minerals i fibra, i sobretot en potassi. Hi ha una preparació especial que farà que disminuïm la ingesta de potassi. Les verdures i hortalisses en contacte amb l'aigua perden potassi.
Quan es tracti de verdures crues, ja sigui en amanides, o per cuinar al forn o guisades, han de ser trossejades (trossos petits) i posades en remull aproximadament de 8 a 12 hores canviant l'aigua com a mínim 2 cops.
Quan es cuinin les verdures bullides, s'ha de fer després del remull l'anomenat sistema de doble cocció, que consisteix a posar dues olles amb abundant aigua a bullir i, a meitat de cocció, canviar la verdura d'olla. Quan finalitzem haurà de rebutjar l'aigua.
Es recomana menjar 1 plat mitjà de verdura cuita o un plat d'amanida al dia.
Verdures aconsellades (pobres en potassi)
Albergínia, Espàrrecs en llauna (sense brou), Ceba, Espàrrecs frescos, Enciam,
Cogombre, Pebrot verd, Pebrot vermellVerdures limitades (moderades en potassi)
Batata, Creixen, Bròquil, Carbassa, Col Llombarda, Col, Patata sense pell en remull, Porro, Raves, Coliflor, Endívies, Escarola, Faves fresques, Mongetes verdes, Naps, Remolatxa, Tomàquet fresc, Pastanaga
Verdures desaconsellades (altes en potassi)
Carxofa, Cols de Brussel·les, Carbassó, Xampinyó / bolets, Bleda, Borratja, Card, Espinacs, Tomàquet triturat o fregit, Adobats vegetals
Sucres i dolços
-
Sucre i dolços
Els sucres són hidrats de carboni de ràpida absorció. Cal evitar consumir, especialment la xocolata i cacau pel seu alt contingut en potassi.
Sucres aconsellats
Sucre blanc
Mel
MelmeladaSucres desaconsellats
Pastisseria i confiteria
Xocolata i cacau
Sucre moreno
Greixos i olis
-
Greixos i olis
Alguns d'ells han d'estar presents en la dieta (àcids grassos essencials) perquè l'organisme no els pot fabricar. Hem de moderar el consum de les d'origen animal presents en carns, peix, ous, embotits, mantegues, etc, ja que s'associen a malalties cardiovasculars pel seu alt contingut en colesterol.
Són preferibles les d'origen vegetal (olis) perquè són cardioprotectores i a més ajuden al trànsit intestinal.
Greixos i olis aconsellats
Oli d'oliva verge extra
Oli gira-sol i llavors
Maionesa casolana
MargarinaGreixos i olis desaconsellats
Maionesa comercial
Mantega i cansalada de porc
Embotits Aigua i sal
-
Aigua i sal
El sodi (sal) és un component de la sal comú i es troba de forma natural en els aliments. La seva funció és la de retenir l'aigua dins de l'organisme i el seu excés produeix set, retenció de líquids i augment de la pressió arterial.
L'aigua és el component principal de tots els éssers vius. En condicions normals es manté un equilibri entre l'aigua que s'ingereix i la que s'elimina a través de l'orina, sudoració, respiració ... En la insuficiència renal, en no poder eliminar l'excés de líquids per l'orina, aquest líquid s'acumula provocant :
- pujades de pressió arterial
- edemes (inflor a les cames, cara ...)
- en casos més greus, edema agut de pulmó
Un símptoma d'alarma és la dificultat respiratòria, si aquesta es produeix s'haurà d'acudir amb urgència a l'hospital.
Per evitar complicacions i tolerar millor les sessions d'hemodiàlisi, és important que entre una sessió i una altra no s'acumulin més de 1,5 a 2 kg de líquid que es mesura amb el pes corporal.Recordem que els pacients en programa d'hemodiàlisi no poden eliminar adequadament els líquids que prenen, pel que hauran de limitar-los.
Es recomana una ingesta líquida diària aproximada de 500cc + quantitat d'orina residual. Es consideren líquids: Aigua, infusions, llet, sucs, gelatines, gelats d'aigua, sopes, brous, begudes refrescants i carbonatades.
S'haurà eliminar la sal de taula.Aconsellats
El pa torrat o els biscotes tenen menys aigua que el pa del dia.
En dies calorosos prendre glaçons de gel amb unes gotetes de llimona per reduir la sensació de set.
Per prendre els medicaments utilitzar el mínim d'aigua possible.
S'ha d'evitar menjars salats i aliments de preparació industrial.
En substitució de la sal es poden usar com a condiments, llimona vinagre, orenga ...
Desaconellats
Sal de taula
Sals dietètiques (riques en potassi)
Pa o biscotes amb sal
Aliments enllaunats o en conserva
plats precuinats
aperitius
Refrescs amb gas
begudes energètiques
Begudes bicarbonatades (Vichy català)
sopes preparades
Pastilles de brou (Avecrem)
Salses comercials (Quetxup, maionesa, mostassa)