Presentació

L'Hospital de Sabadell és Centre de Referència per a Reimplantacions a Catalunya des de l’any 1998.

La formació en microcirurgia s'imparteix al Centre de Cirurgia Experimental (CCE) de la Mútua Sabadellenca, Fundació Privada, ubicat al recinte de la Corporació Sanitària Parc Taulí.

Aquesta unitat pertany al Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia.

Història de la Unitat

1972 - 1973: Primera sutura nerviosa i reparació d’un plexe braquial realitzada pel Dr. Víctor M. Leal Serra.
1977: Inici de la microcirurgia vascular a nivell experimental, a càrrec del Dr. Ramon Vila Rovira seguit pel Dr. Joan Pi Folguera.
1979: Primera reimplantació de polze (any 1979) duta a terme pel Dr. Joan Pi Folguera.
1982: Primera reimplantació de mà.
1982: Primer trasplantament ossi vascularitzat, primer penjoll lliure (escapular) i primer trasplantament d’un dit del peu a la mà.

Formació: Centre de Cirurgia Experimental de la Mútua Sabadellenca, Fundació Privada

Logo Centre Cirurgia Experimental Mútua Sabadellenca Fundació Privada

El Centre de Cirurgia Experimental de la Mútua Sabadellenca, Fundació Privada (CCE), que presideix el Sr. Josep Casas, està ubicat a la Corporació Sanitària Parc Taulí. Va ser creat l'any 1970 per l'aleshores "Mútua Sabadellenca d'Accidents", i fundada pel Dr. Josep Domingo Pech. Des de principis de l'any 2005, assumeix la direcció el Dr. Gabriel Gili Cirera, consultor del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital de Sabadell.

En el CCE treballen la veterinària, Montse Rusiñol, l'encarregat de l'estabulari, Toni Roma, i l'auxiliar de veterinària, Sandra Latorre. El Centre, acreditat per la Generalitat de Catalunya, està equipat amb quirofan complert, sala per a pràctiques amb microscopis, estabulari, sala amb àudiovisual, despatx i vestuari.

Durant aquests anys, s'han realitzat:

  • 225 plans experimentals.
  • 70 tesines.
  • Tesis doctorals.
  • L'inici de la cirurgia de transplantaments (ronyó, fetge, cor, pulmó, etc.)
  • Cursos de microcirurgia dirigits pel Dr. Joan Pi Folguera, Dr. Salvador Fernández García i Dr. Carlos Puente Alonso: bàsic i de tècnica microquirúrgica - d'1 any de durada -, amb examen i Diploma atorgat a aquells que el superen, pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, presidit per el Dr. Miquel Bruguera Cortada.
  • Pràctiques dels cursos DSTC internacional, ATLS i TEM, dirigits pel Dr. Salvador Navarro.

Comparteixen els espais el Grup Internacional d'Investigació Translacional dirigit pel Dr. Lluís Blanch Torra i el de Robòtica liderat pel Dr. Enric Laporte Roselló.

El CCE té convenis amb diversos centres, la col·laboració amb la Fundació Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) i amb la Fundació Cirujanos Plastikos Mundi per desenvolupar programes i activitats al tercer món.

Des de maig del 2006 representa a l'estat espanyol en l'Instituto Europeo de Investigación de la Médula Espinal, amb seu a Brescia, Itàlia, presidit pel Prof. Giorgio Brunelli.

Entre les rellevants visites amb què ha comptat el CCE en destaquem algunes, com ara la Premi Nobel de Medicina Rita Levi Montalcini, el Prof. Giorgio Brunelli, de la Universitat de Brescia, la Dra. Carmen Regina Domingo, de la Universitat de San Francisco, l'Acadèmic Dr. Antoni Caralps, el Prof. Joaquim Barraquer, el Dr. Moisés Broggi, el Rector de la UIC, Prof. Josep Argemí, etc.

 

Coordinadora de la Unitat de Reimplantacions

Mònica Salomó Domènech