Comitè d'Ètica Assistencial (CEA)

Què és el Comitè d'Ètica Assistencial

El Comitè de Ètica Assistencial (CEA) és un òrgan consultiu del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí (CCSPT) que pretén col·laborar en la millora de la qualitat assistencial en la seva vessant ètica, perquè la qualitat no té únicament una dimensió tècnica sinó també moral.

.Imatge d'un camp de tuplipes

 

Els documents elaborats pel CEA estan bàsicament adreçats als professionals, però alguns, com per exemple la guia per promoure la realització de voluntats anticipades o els documents de consentiment informat, volen afavorir la participació del pacient en les decisions pròpies de la seva salut.

Les funcions del CEA són:

Proposar guies d’actuació professional davant conflictes ètics.

Assessorar davant de problemes ètics assistencials particulars.

Promoure activitats formatives en aquest camp.

Funcionament i activitats

Sessions de treball internes i mensuals.

Reunions extraordinàries quan hi ha temes o consultes que ho requereixen.

Assistència i/o participació en actes relacionats amb la Bioètica.

Organització d’actes i sessions formatives en aquest àmbit.
 

Com contactar-hi

La ciutadania pot accedir a aquest comitè a través de l'adreça de correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Composició

D’acord amb l’Ordre d’Acreditació dels Comitès d’Êtica Assistencial de la Generalitat de Catalunya, el CEA del Parc Taulí està format per: personal mèdic, personal d’infermeria, personal amb tasques no directament assistencials i una persona aliena a la institució:

Abellan Costa, Eva Representant Ciutadania
Álvarez García, Natalia Membre vocal
Bejarano González, Natalia Membre vocal
Diestre Ortín, Germán Membre honorífic
Fortià Palahí, Cristina Presidenta
Fernández Trujillo, Alejandra Membre vocal
Fernández Morales, Luis Antonio Representant CEIM
García Lucas, Montserrat Membre vocal
Garrido Blanque, Joan Representant d’Atenció a la Ciutadania
Macarro, Manoli Membre honorífica
Medina Bernáldez, José Antonio Membre vocal
Morandeira Rivas, María Jesús Secretària
Motos Cabrera, Jaume Membre vocal extern
Ortiz Parrilla, Mª Teresa Membre vocal
Pérez López, Francisca Membre vocal
Pérez González, Santiago Membre vocal
Reig Loncán, Guillem Membre extern
Robles Luque, Sílvia Membre vocal
Sanz Blánquez, Carina Membre vocal
Torrecabota Gambín, Aroa Membre vocal
Vallés Cardona, Griselda Membre vocal

Història

L’any 1989, a instància de la gerència i de la direcció mèdica i arran d’un problema puntual sorgeix la necessitat de considerar els aspectes ètics en l’assistència als pacients de la CSPT. L’any 1990 s’aprova el Marc Conceptual, document que estableix les bases del model d’Institució que es vol desenvolupar. Tant en el Marc Conceptual com en el Pla Director dels anys 1990-1991, s’evidencia la necessitat d’abordar els conflictes de caràcter ètic que es generen en la pràctica assistencial diària.
La Gerència i la Direcció Mèdica d'aquell moment, promouen la creació d'un Comitè d'Ètica Assistencial (CEA). Es facilita la formació d’una persona en Bioètica i, un cop assegurada la formació bàsica, es configura una Comissió Promotora per a la Creació d'un CEA (1991) formada per professionals (metges, infermeres, treballador social i personal no assistencial) que van manifestar interès per el tema i el compromís de tirar endavant el encàrrec.

La Comissió comença a treballar la formació en Bioètica dels membres, alhora que es dóna a conèixer en els diferents àmbits de la Institució, per tal de sensibilitzar i informar a la resta de professionals.
El juny de 1993 es compleixen dos anys de la posada en funcionament de la comissió promotora i es constitueix el CEA, nomenat per el Consell de Govern del Consorci d’acord amb el reglament intern que ha elaborat la Comissió. A partir d'aquest moment el CEA te ja una estructura totalment reglada amb el nomenament d'un president i secretari i la incorporació d'altres professionals: un assessor jurídic, un representant del Comitè de Qualitat, un membre de la Direcció i un membre aliè a la institució.

S’obté també l’acreditació segons “Ordre de 14 de desembre de 1993 d'acreditació dels Comitès d'ètica assistencial” publicada al DOGC, essent un dels primers Comitès acreditats i aprovats per la Direcció de Recursos Sanitaris de la Generalitat de Catalunya.

Eines i recursos

Orientacions institucionals

Les guies elaborades pel CEA estan adreçades al personal mèdic/personal sanitari. Poden ser útils per ajudar al públic en general a entendre l’actuació del seu metge en circumstàncies en les quals tant el pacient com la família poden ser especialment vulnerables.
A continuació hi ha un breu resum de les orientacions vigents al Parc Taulí. Si es desitja una còpia íntegra dels diferents documents cal sol·licitar-la a la següent adreça electrònica: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
 

Documents d'interès

Legislació catalana i espanyola
 

Carta de drets i deures dels ciutadans en relació amb la salut i l'atenció sanitària (2001)

LLEI 21/2000, de 29 de desembre, sobre els drets d'informació concernent a la salut i l'autonomia del pacient, i la documentació clínica. DOGC núm. 3303 - 11/01/2001.

LEY 41/2002, de 14 de noviembre, básica reguladora de la autonomía del paciente y de derechos y obligaciones en materia de información y documentación clínica.

Enllaços relacionats amb la bioètica

De Catalunya

De la resta d’Espanya

De la resta d’Europa

D'Amèrica del Nord