Plantilla Linkedin V2 Convocatòria 1196 x 200 px

Benestar emocional i social

La Organització Mundial de la Salut (OMS) l'any 1948 va definir la salut com un estat de complet benestar físic, mental i social i no només l’absència d’afeccions o malalties. Posteriorment hi va afegir «la capacitat de les persones per a fer front a desafiaments i canvis», incloent-hi també l’aspecte funcional de la salut.

Sentir-se bé amb un mateix, amb els altres i amb el nostre entorn d’una manera equilibrada i saludable ens ajuda a adaptar-nos a aquests desafiaments de la vida.

Fomentar la cura de les nostres emocions, mantenir relacions personals i socials positives a través d’activitats saludables com el descans, el contacte amb la natura, participar en programes culturals, o aprendre coses noves son elements clau per aconseguir un bon estat de benestar emocional i social.

La sensació d’angoixa i l’estrès son factors de desequilibri en moments crítics de la nostra vida. Algunes tècniques de relaxació com la respiració profunda, la relaxació muscular progressiva, l’atenció plena i el pensament positiu ens poden ajudar a reduir aquests moments i millorar el nostre benestar.

Consulteu les recomanacions del canal salut:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/salut-mental/consells-tenir-cura/controlar-angoixa-estres/

Consells per a tenir cura de la salut mental

https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/salut-mental/consells-tenir-cura/index.html

Els hàbits saludables per a la salut mental i el benestar emocional són aplicables a la majoria de les persones de totes les edats i inclouen aspectes com l'estil de vida, les relacions personals o les activitats que es fan.

Tal com succeeix amb altres aspectes de la salut, com la cardiovascular o la respiratòria, la persona pot influir de manera positiva en la seva salut mental i en el seu benestar emocional i actuar per millorar-los tant com sigui possible.

És important tenir clar que no existeix una recepta única, ja que cada persona té unes predisposicions particulars i també una situació personal i unes condicions de vida determinades. Tanmateix, hi ha un nombre d'accions que són aplicables a la majoria de les persones de totes les edats, i s'engloben en el que s'anomenen hàbits saludables per a la salut mental i el benestar emocional. Aquests inclouen aspectes com l'estil de vida, les relacions personals o les activitats que es fan.

Sempre que sigui possible, és recomanable intentar complementar aquestes pautes generals amb una reflexió personal sobre les coses que es consideren importants per al propi benestar emocional i que potser s'haurien de prioritzar més en el dia a dia.

En termes generals, es pot considerar com una bona recepta intentar augmentar el temps dedicat a accions que ja es fan i se sap que milloren el benestar (i també reduir allò que el perjudica) amb l'inici d'alguna activitat nova i motivadora. Aquesta combinació pot ser més fàcil de portar a terme que intentar incorporar un conjunt complert d'activitats noves o de canvis en els hàbits.