2015 11 24 equip oficina cribatge 1400x 250

Com funciona el Programa?

El Programa s’adreça a dones i homes d’entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una prova (test immunològic) per detectar la presència de petites quantitats de sang a la femta que no es veuen a simple vista. Aquesta prova és gratuïta, senzilla, còmoda i es pot fer a casa.

 Com s’hi pot participar?

Les invitacions no s’envien a tota la població de cop, sinó que es segueix un ordre segons centre d’atenció primària (CAP del barri o municipi) d’acord al calendari establert.

Quan el programa arriba a un municipi o barri, totes les persones d’entre 50 i 69 anys que hi visquin rebran al seu domicili una carta, juntament amb un tríptic informatiu i un llistat de farmàcies col·laboradores de la seva zona.

És possible que no rebeu la invitació just als 50 anys, ja que es convida a tot el territori en un període de dos anys. Però sempre l’heu de rebre abans de fer els 52 anys.

És important que tingueu la vostra adreça actualitzada al CAP o a La Meva Salut. Si no rebeu la carta en el període establert en el calendari, reviseu que les vostres dades siguin correctes a La Meva Salut, modifiqueu-les si cal, i contacteu amb l’Oficina Tècnica de cribratge de càncer del Vallès Occidental.

Un cop tingueu la carta, cal que la porteu a qualsevol de les farmàcies  col·laboradores del programa que hi ha al  llistat adjunt perquè us donin la prova i les instruccions per a realitzar-la.

 

 ⚠ Abans d'anar a la farmàcia, contacteu amb l'Oficina Tècnica de Cribratge de Càncer Oficina Tècnica de Cribratge de Càncer si presenteu:

  • Antecedent personal de càncer de còlon o recte.
  • Antecedent personal de patologia colorectal que requereixi un seguiment específic, en especial colitis ulcerosa, malaltia de Crohn i altres malalties.
  • Colectomia total (extirpació del còlon).
  • Història familiar de poliposi adenomatosa familiar o altres síndromes polipòsiques, o síndrome de Lynch.
  • Algun familiar de primer grau (pare, mare, germà, germana, fill, filla) diagnosticat amb càncer colorectal.
  • Símptomes digestius (sang a la femta, canvis en els hàbits intestinals, dolor abdominal, pèrdua de pes) no estudiats. L’estudi dels símptomes els ha de fer un/a metge/essa i determinar les proves diagnòstiques més adients en cada situació.

 

  La prova de sang oculta en femta 

Es tracta d’una prova molt senzilla, gratuïta, que es pot fer a casa i que no necessita de cap preparació prèvia. Consisteix a recollir una petita mostra de femta que posteriorment s’analitzarà al laboratori de la Corporació Sanitària Parc Taulí per detectar la presència de sang no visible a simple vista. Una vegada feta la prova, l’heu de retornar a la farmàcia tant aviat com us sigui possible. Si no és així, caldrà que la conserveu a la nevera fins que la pugueu portar. Vegeu les instruccions per recollir la mostra.

 

kit_2.jpg

 

Informació important per fer la prova

  • No realitzeu la prova si teniu hemorroides sagnants o la menstruació fins que no hagin passat 3 dies seguits sense pèrdues de sang.
  • Eviteu la contaminació de la femta amb orina.
  • No cal estar en dejú ni seguir ni seguir cap dieta per fer la prova.
  • Podeu prendre la vostra medicació normalment.
  • No ingeriu el líquid del tub. Si el líquid entrés en contacte amb els ulls, la boca o la pell, cal esbandir amb aigua abundant i, si és necessari, consultar al metge/essa o farmacèutic/a.

Si perdeu la prova, la intercanvieu accidentalment amb algú de la família o si sorgeix qualsevol entrebanc durant la realització de la prova, comuniqueu-ho a al/la farmacèutic/a, qui us dirà com cal actuar, o bé truqueu directament a l'Oficina Tècnica de Cribratge de Càncer.

 

Els resultats de la prova de detecció de sang oculta en femta

Al cap d’unes setmanes de retornar la mostra a la farmàcia, se us comunicarà el resultat de la prova per correu postal o per telèfon i també ho podreu consultar a  La Meva Salut.

El més probable és que en la prova no hi hagi indicis de sang. Aquest és el resultat en 96 de cada 100 persones que participen al Programa. Vol dir que és poc probable que tingueu un càncer de còlon i/o recte. Passats dos anys, us tornarem a oferir fer la prova sempre i quan tingueu 69 anys o mes. En cas de tenir més de 69 anys, aquesta prova us la pot oferir el vostre metge/essa d’atenció primària.

La prova de detecció de sang oculta en femta, com qualsevol prova mèdica, no és perfecta i no detecta tots els càncers. Si en el moment de fer la prova el càncer o el pòlip no sagna, pot ser que no es detecti. És per això que tot i que la prova hagi sortit negativa, si teniu molèsties (sang visible a la femta, canvi del ritme intestinal, dolor),  heu de consultar el vostre metge o metgessa.

En un petit percentatge de casos, es detecten indicis de sang en la mostra de femta i diem que la prova ha estat positiva. En aquest cas, se us citarà per una primera visita amb la infermera de cribratge al vostre hospital de referència (Hospital Parc Taulí, Consorci Sanitari de Terrassa, Hospital Mútua de Terrassa) qui revisarà el vostre cas i us proposarà la realització d’ una colonoscòpia amb sedació per conèixer quina és la causa del sagnat.

 És important que informeu a la infermera de cribratge de tota la medicació que preneu, especialment si es tracta d’anticoagulants (com Sintron, Dabigatran, Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban) i antiagregants (clopidogrel,  prasugrel, ticlopidina, àcid acetil salicílic).

 La colonoscòpia, la prova diagnòstica

La colonoscòpia és una prova que permet visualitzar el budell gruixut per dins. Es fa amb sedació, de manera ambulatòria i té un risc baix de complicacions. Per fer la colonoscòpia, cal fer una preparació prèvia (dieta i laxants) per tal que el budell quedi net i es pugui explorar correctament i amb detall.  La infermera de cribratge us explicarà en una visita prèvia com realitzar aquesta preparació i revisarà la medicació que preneu.

La colonoscòpia es realitzarà a la Unitat d’Endoscòpia del vostre hospital de referència (Hospital Parc Taulí, Consorci Sanitari de Terrassa o Hospital Mútua de Terrassa). Abans d’iniciar la prova, habitualment s’administra sedació. Després, s’introdueix un tub flexible amb llum i una càmera petita per l’anus per poder visualitzar el budell per dins. Durant la colonoscòpia es poden prendre biòpsies de les lesions que es detecten. Si es troben pòlips, habitualment s’extirpen i s’envien al laboratori d’anatomia patològica per analitzar-los.

És imprescindible que acudiu acompanyats per la realització de la colonoscòpia. Al finalitzar la prova, cal esperar una estona fins que passin els efectes de la sedació i no podreu conduir ni usar maquinària perillosa fins al cap d’unes hores. Us podeu sentir una mica inflats a causa de l’aire que s’ha introduït al budell per poder veure millor les parets.

 Com qualsevol procediment mèdic, la colonoscòpia té riscos, tot i que la freqüència de complicacions greus és molt baixa (entre 1 i 3 per cada 1000 persones que es fan una colonoscòpia). Tot i que la freqüència és baixa, es poden produir reaccions a la sedació, sagnat o perforació del budell durant l’exploració.

 

El resultat de la colonoscòpia

Al cap de 3 o 4 setmanes de la realització de la colonoscòpia, se us programarà una segona visita  amb la infermera de cribratge qui us comunicarà el resultat de l’exploració i de les anàlisis que s’hagin fet de les biòpsies i us farà una recomanació de seguiment.

En general, els resultats possibles de la colonoscòpia es poden agrupar en:

  • No s’ha detectat cap pòlip ni càncer (colonoscòpia normal/ no s’observen lesions que requereixin vigilància).  El risc de tenir una lesió al budell en els propers 10 anys és molt baix. Per això, la recomanació és tornar a participar al programa de cribratge amb la prova de sang oculta en femta, sempre i quan us trobeu en l’edat del cribratge. Si us trobeu fora de l’edat de cribratge, aleshores serà el/la metge/essa d’atenció primària qui us faci la prova. De totes maneres, si durant aquest temps tinguéssiu símptomes intestinals (sang a la femta, canvi del ritme intestinal, dolor abdominal), cal que consulteu al metge/essa.
  • S’ha detectat algun pòlip. Aquest és el resultat més habitual en les colonoscòpies de cribratge. Els pòlips s’extirpen i s’analitzen al laboratori d’anatomia patològica per conèixer les seves característiques. En funció del nombre de pòlips, de la mida i del tipus es pot recomanar: 1) retornar al programa de cribratge al cap de 10 anys si us trobeu en l’edat del cribratge. Si es trobés fora de l’edat de cribratge, serà el/la metge/essa d’atenció primària qui realitzarà el seguiment, 2) fer una  colonoscòpia de vigilància al cap de 3 anys o 3) fer una colonoscòpia de vigilància al cap de 1 any.
  • S’ha detectat un càncer de còlon i/o recte:  En aquest cas es garanteix l’atenció al més aviat possible per part d’un equip especialitzat en càncer de còlon i recte del sistema sanitari públic, el qual decidirà l’estratègia terapèutica més adequada segons cada cas.  Cal recordar que de cada 100 persones que es realitzen la colonoscòpia del cribratge, es detecta un càncer en 3-5 d’elles. En el 70% dels casos de càncer diagnosticats per cribratge, la malaltia es troba en fase localitzada i aproximadament un 20% dels càncers detectats per cribratge, la mateixa colonoscòpia permet extirpar la lesió completament i només cal fer-ne seguiment. 

Tríptic del Programa

banner triptic colon recte

Contacte

 
Vols participar en la creació del nou web del Parc Taulí? Accés a l'enquesta >>
Toggle Bar